ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
1
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΤΩΝ SS
Γερμανία Γ΄Ράιχ
Το 1934 τα SS, υπό την ηγεσία του Χάινριχ Χίμλερ καθιερώθηκαν ως το ένοπλο τμήμα του ναζιστικού κόμματος, ενώ αργότερα εξελίχθηκαν σε ελίτ μονάδες της Βέρμαχτ αλλά και στον βασικό μηχανισμό του εκτοπισμού και της εξόντωσης των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
2
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΠΕΖΙΚΟΥ
Απόβαση στη Νορμανδία
Το αμερικανικό πεζικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της απόβασης των Συμμάχων στη Νορμανδία, τον Ιούνιο του 1944, με την επιχείρηση Όβερλορντ. Στη συνέχεια σε λιγότερο από έναν χρόνο, οι Σύμμαχοι είχαν απελευθερώσει όλη την Ευρώπη και εισέβαλαν στη Γερμανία, οδηγώντας τους ναζί του Γ΄ Ράιχ σε συνθηκολόγηση άνευ όρων.
3
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΕΥΖΩΝΩΝ
Ελληνοϊταλικό μέτωπο Αλβανίας
Από τα πρώτα βήματα της Νεότερης Ελλάδας, οι εύζωνες ήταν επίλεκτες μονάδες του ελληνικού πεζικού. Κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στο αλβανικό μέτωπο κυριάρχησαν στις μάχες της Πίνδου. Οι θυελλώδεις επιθέσεις τους, που συνοδεύονταν από την ιαχή «ΑΕΡΑ», κατά κανόνα κατέληγαν στην κατάληψη των εχθρικών θέσεων.
4
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΙΛΟΤΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Επίθεση στο Περλ Χάρμπορ
Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που κατανόησαν τη σημασία του αεροναυτικού όπλου, γι' αυτό και ναυπήγησαν πολλά αεροπλανοφόρα, εξοπλισμένα με σύγχρονα αεροσκάφη, που τα πετούσαν άριστα εκπαιδευμένοι πιλότοι. Η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ το 1941 έδωσε την ευκαιρία στους Ιάπωνες πιλότους να δείξουν τις ικανότητές τους.
5
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ
Γερμανία Γ΄Ράιχ
Μία από τις πιο τολμηρές κινήσεις του Χίτλερ μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους ναζί το 1933 ήταν η ίδρυση της Βέρμαχτ. Περιελάμβανε το Πεζικό, την Αεροπορία και το Ναυτικό. Η Ανώτατη Διοίκηση της Βέρμαχτ εξασφάλιζε, όχι πάντα με επιτυχία, τη συνεργασία ανάμεσα στα τρία όπλα.
6
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΚΟΜΑΝΤΟ ΤΩΝ SAS
Επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Γαλλία
Η Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία (SAS) είναι ένα σώμα ειδικών δυνάμεων του Βρετανικού Στρατού, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Διεξήγαγε επιχειρήσεις δολιοφθοράς, με επιθέσεις σε στρατηγικά σημεία των γερμανικών οπισθοφυλακών στην κατεχόμενη Ευρώπη, όπως σε Γαλλία και Ολλανδία, αλλά και στη Γερμανία.
7
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
Μάχη της Μόσχας
Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στις επιτυχίες του Κόκκινου Στρατού ήταν ο πεζικάριος. Πρώτη μεγάλη επιτυχία του Κόκκινου Στρατού ήταν η άμυνα στη Μάχη της Μόσχας, ενώ ακολούθησε η συντριβή των Γερμανών στο Στάλινγκραντ. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια προέλαση προς τη Γερμανία, απελευθερώνοντας στο διάβα του εκατομμύρια κρατούμενους των στρατοπέδων του θανάτου, η οποία κορυφώθηκε με την κατάληψη του Βερολίνου τον Απρίλιο του 1945.
8
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ
Μάχη της Ιβοζίμα
Ο πεζοναύτης ήταν ο πρωταγωνιστής στις μάχες του Ειρηνικού εναντίον των Ιαπώνων. Άριστα εκπαιδευμένος και εξοπλισμένος, είχε να αντιμετωπίσει εκτός από τους σκληροτράχηλους και αποφασισμένους Ιάπωνες και τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στις πυκνές ζούγκλες των νησιών του Ειρηνικού. Για τρία χρόνια, νησί με νησί, οι US MARINES έφερναν τον πόλεμο ολοένα και πιο κοντά στην Ιαπωνία.
9
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕ ΖΙΚΟΥ
AFRIKA KORPS

Γερμανία Γ΄Ράιχ
Το Deutsches Afrikakorps ήταν το γερμανικό εκστρατευτικό σώμα που στάλθηκε στη βόρεια Αφρική το 1941, για να υποστηρίξει τα ιταλικά στρατεύματα που αντιμετώπιζαν τους Βρετανούς στην έρημο. Διοικητές του υπήρξαν οι στρατηγοί Έρβιν Ρόμελ και Χανς-Γιούργκεν φον Άρνιμ, ο οποίος τον Μάιο του 1943 υπέγραψε την παράδοση των ανδρών του στους Συμμάχους.
10
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΛΟΧΑΓΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ BEF
Εκστρατεία στη Γαλλία, 1939
Ο βρετανικός στρατός που στάλθηκε στη Γαλλία το 1939, για να πολεμήσει τους εισβολείς Γερμανούς ονομάστηκε Βρετανική Εκστρατευτική Δύναμη (BEF στα αγγλικά). Μετά την αστραπιαία γερμανική προέλαση –blitzkrieg– το σώμα διαλύθηκε τον Μάιο του 1940 και τα περισσότερα μέλη του κατόρθωσαν να επιστρέψουν σώα στη Βρετανία μέσω Δουνκέρκης.
11
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ (U-BOOT)
Γερμανία Γ΄Ράιχ
Η Kriegsmarine ήταν ένας από τους τρεις κλάδους των ενόπλων δυνάμεων του Γ’ Ράιχ. Στις τάξεις της περιλαμβάνονταν υποβρύχια, θωρηκτά, καταδρομικά, αντιτορπιλικά, πολλά βοηθητικά σκάφη και ένα ημιτελές αεροπλανοφόρο. Παρόλο που ο Χίτλερ δεν εμπιστευόταν πλήρως τις δυνατότητές τους, αναγκάστηκε να αποδεχτεί το προφανές: ότι τα υποβρύχια (U-Boot) μπορούσαν να αποτελέσουν το πιο αποτελεσματικό όπλο καταβύθισης των συμμαχικών πλοίων στον Ατλαντικό και τη Βόρεια Θάλασσα. Οι αξιωματικοί τους διέφεραν από τους υπόλοιπους βαθμοφόρους του ναυτικού. Η ατημέλητη εξωτερική τους εμφάνιση χαρακτηριζόταν από ένα σταυρωτό σκούρο γκρι ναυτικό σακάκι, ένα αρκετά χοντρό πουλόβερ, το χαρακτηριστικό πηλήκιο λευκού χρώματος, τις ψηλές, μαύρες μπότες και τα αναπόσπαστα κιάλια τους. Παρέμειναν ενεργοί μέχρι το 1945.
12
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΕΩΝΑΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ
Γαλλία
Η Γαλλική Λεγεώνα των Ξένων ιδρύθηκε το 1831. Αποτελείται από στρατιώτες πεζικού, πολύ καλά εκπαιδευμένους, διαφόρων εθνικοτήτων. Κάποιες μονάδες της συμμετείχαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην εκστρατεία στη βόρεια Αφρική. Ένα μέρος αυτών των λεγεωνάριων παρέμεινε πιστό στην Ελεύθερη Γαλλία, ενώ ένα άλλο μέρος στήριξε την υπό γερμανικό έλεγχο κυβέρνηση του Βισί. Η στολή των στρατιωτών αποτελούταν από ένα χακί πουκάμισο, για να αντέχει ο στρατιώτης την αποπνικτική ζέστη της ερήμου, το χαρακτηριστικό γαλλικό πηλήκιο και ένα κοντό παντελόνι. Οι αξιωματικοί διέθεταν επίσης ένα μάλλινο, βαμβακερό ή δερμάτινο χιτώνιο.
13
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΙΤΑΛΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
Βόρεια Αφρική
Τον Ιούνιο του 1940 ο Μουσολίνι διέταξε τον στρατηγό Γκρατσιάνι να επιτεθεί εναντίον των Βρετανών στην Αίγυπτο, έχοντας ως τελικό στόχο τα πολύτιμα πετρέλαια της Αραβίας. Το 1941 κατέφθασε στη Βόρεια Αφρική το Άφρικα Κορπς υπό τον Ε. Ρόμελ, προκειμένου να βοηθήσει τα ιταλικά στρατεύματα που είχαν περιέλθει σε θέση άμυνας. Τελικά, οι Γερμανοί και οι Ιταλοί συνθηκολόγησαν τον Μάιο 1943. Λόγω των κλιματικών συνθηκών που χαρακτηρίζουν την έρημο, οι Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί φορούσαν την αποικιακή στολή που ήταν κατασκευασμένη από ελαφριά υλικά που διασφάλιζαν τη διαπνοή, κατάλληλα για την ακραία ζέστη. Τα πιο χαρακτηριστικά ρούχα των αξιωματικών ήταν το χιτώνιο, η ζώνη, το λοξό δίκοχο και οι μαύρες μπότες ιππασίας.
14
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΝΑΥΤΗΣ US NAVY
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ο στόλος των ΗΠΑ δημιουργήθηκε το 1775, την εποχή του πολέμου της Ανεξαρτησίας, και σε σύντομο χρονικό διάστημα παγιώθηκε σαν ένας από τους ισχυρότερους στον κόσμο. Στη διάρκεια του Μεσοπολέμου υπολειπόταν σε αριθμό νεότευκτων πλοίων μόνο του βρετανικού. Τα θωρηκτά πλαισιώνονταν από μεγάλο αριθμό καταδρομικών και αντιτορπιλικών. Μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ, οι Αμερικάνοι κατασκεύασαν τα αεροπλανοφόρα της κλάσης Essex, τα οποία διαδραμάτισαν αποφασιστικό ρόλο στις συγκρούσεις στον Ειρηνικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι ναύτες ήταν η πιο πολυάριθμη ομάδα ανδρών του στόλου. Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της στολής τους είναι ο πηλίσκος, γνωστός ως «dixie cup».
15
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΛΟΧΙΑΣ ΙΠΠΙΚΟΥ
Πολωνία
Το ιππικό υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό τμήμα των στρατών ήδη από τους πρώτους ιστορικούς χρόνους. Ωστόσο, με την εμφάνιση τον 20ο αι. των πολυβόλων και των επαναληπτικών τυφεκίων άρχισε να παραγκωνίζεται αυτό το σώμα στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών στρατών, όχι όμως στην Πολωνία. Όταν το Γ’ Ράιχ αποφάσισε να εισβάλει σε αυτή τη χώρα τον Σεπτέμβριο 1939, το έλλειμμα του πολωνικού στρατού σε μηχανοκίνητα οχήματα ήταν μεγάλο και ο ρόλος του ιππικού στην άμυνα πολλών πόλεων πήρε πραγματικά επικές διαστάσεις. Η επίθεση με γυμνή σπάθη εναντίον των γερμανικών πάντσερ έδειξε στον τότε κόσμο πως ο ήδη εξεξελισσόμενος πόλεμος θα είναι εντελώς διαφορετικός από τους πολέμους του παρελθόντος.
16
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΙΛΟΤΟΣ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ (1940)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γ΄ΡΑΪΧ
Η Λουφτβάφε εμφανίστηκε επίσημα το 1935, κατά παράβαση της Συνθήκης των Βερσαλλιών. Αποστολή της 
ήταν η υποστήριξη του κεραυνοβόλου πολέμου, μέσω του οποίου οι Γερμανοί θα επεκτείνονταν σε όλη την 
Ευρώπη. Κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι πιλότοι της ναζιστικής Γερμανίας διέθεταν 
σημαντική εμπειρία εξαιτίας της συμμετοχής τους στον Ισπανικό εμφύλιο, ενώ, επίσης, είχαν στη διάθεσή τους 
αεροσκάφη που υπερείχαν από τεχνικής πλευράς από τα περισσότερα αεροσκάφη των αντιπάλων τους. Αυτά 
τα στοιχεία, όμως, δεν κατάφεραν να τους εξασφαλίσουν τη νίκη στη διάρκεια της Μάχης της Αγγλίας απέναντι 
στους Βρετανούς, οι οποίοι εκτός από τον ηρωισμό και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν υποστηρίζονταν 
και από ένα θαυμάσιο σύστημα αεράμυνας με βάση το ραντάρ.

17
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ (ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ)
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η εμπλοκή της Αυστραλίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ξεκίνησε στις 3 Σεπτεμβρίου 1939, όταν η αυστραλιανή 
κυβέρνηση συντάχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο, που κήρυξε τον πόλεμο κατά της Γερμανίας μετά την εισβολή 
της τελευταίας στην Πολωνία. Μολονότι ο ρόλος που διαδραμάτισαν τα αυστραλιανά στρατεύματα στο πλαίσιο 
του πολέμου επισκιάστηκε από τη σημαντική δράση των Αμερικανών και των Βρετανών, αξιοσημείωτη ήταν η 
παρουσία τους σε επιθετικές ενέργειες στην Ευρώπη, στην εκστρατεία της Βορείου Αφρικής και, κυρίως, στο 
μέτωπο κατά των Ιαπώνων στον Ειρηνικό. Οι Αυστραλοί στρατιώτες πεζικού έφεραν σκούρο πράσινο σακάκι 
με κουμπιά, καπέλο εκστρατείας, παντελόνι ασορτί με το σακάκι, καφέ δερμάτινη ζώνη και σακίδιο.

18
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ 
ΣΤΡΑΤΟΥ

ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν στελέχη του Κόκκινου Στρατού, επιφορτισμένα με την επίβλεψη των δραστηριοτήτων των αξιωματικών και με τη φροντίδα της επαναστατικής διαπαιδαγώγησης του στρατεύματος κατά την διάρκεια του ρωσικού εμφύλιου και του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Ήταν παρόντες – με κάποια διαλείμματα – σε όλες τις σοβιετικές μονάδες, από τους λόχους μέχρι τις μεραρχίες και τα πολεμικά πλοία, μέχρι που καταργήθηκε οριστικά αυτή η ειδικότητα, το 1943. Οι πολιτικοί επίτροποι φορούσαν τη στολή των αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού που αποτελούταν από καφέ σκούρο χιτώνιο, το πηλήκιο με το κόκκινο, σοβιετικό αστέρι, δερμάτινη καφέ ζώνη, παντελόνι ιππασίας και μαύρες δερμάτινες μπότες που έφταναν μέχρι το γόνατο.
19
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου οι ΗΠΑ ανέπτυξαν πολλές ιατρικές καινοτομίες που επέτρεπαν τη σταθεροποίηση της κατάστασης των τραυματιών στο πεδίο της μάχης, γεγονός που καθιστούσε εφικτή τη μεταφορά τους σε νοσοκομεία εκστρατείας. Οι χειρουργικές εγκαταστάσεις βρίσκονταν πολύ πιο κοντά στο μέτωπο και η μεταφορά πραγματοποιούταν με χερσαία οχήματα, πλοία, ακόμη και με αεροπλάνα. Ωστόσο, όλες αυτές οι πρόοδοι που έσωσαν χιλιάδες ζωές δεν θα είχαν υλοποιηθεί χωρίς την άοκνη εργασία των γιατρών 
του στρατού πολλοί από τους οποίους παρασημοφορήθηκαν. Η στολή τους εκστρατείας αποτελούταν από ένα πράσινο λαδί χιτώνιο με το ιατρικό περιβραχιόνιο, το κράνος Μ-1, μια χακί ζώνη από ύφασμα τζιν, παντελόνι μάχης και δερμάτινες καφέ αρβύλες.

20
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΑΝΚ (1941)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γ΄ΡΑΪΧ
Τα Panzerkampfwagen ήταν τα τεθωρακισμένα του γερμανικού στρατού. Ο «νονός» τους, το 1936, ήταν ο υποστράτηγος Χάινς Γκουντέριαν. Η μεραρχία αποτελούταν από μια ταξιαρχία τεθωρακισμένων η οποία απαρτιζόταν από δύο συντάγματα τανκς και δύο μηχανοκίνητα συντάγματα πεζικού. Κάθε άρμα μάχης Panzer II είχε τριμελές πλήρωμα: τον οδηγό, τον φορτωτή/ασυρματιστή και τον αρχηγό πληρώματος, ο οποίος παρέμενε στον πυργίσκο και είχε απευθείας επαφή με την ιεραρχία. Τα μέρη της στολής του ήταν: μαύρο, μάλλινο, χιαστί χιτώνιο, δίκοχο, καφέ δερμάτινη ζώνη, παντελόνι που στένευε στο κάτω μέρος και μαύρες αρβύλες.
21
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ (1941)
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Το 1941 ο μικτός στόλος αεροπλανοφόρων του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας αποτελούσε τη μεγαλύτερη αυτού του είδους ναυτική δύναμη στον κόσμο. Μια από τις πιο αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις του ήταν η αιφνιδιαστική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου στον Ειρηνικό εναντίον των ΗΠΑ. Ο πλοίαρχος του κεντρικού πλοίου (ναυαρχίδα) του στόλου είχε το γενικό πρόσταγμα και, λόγω των ευθυνών του, μπορούσε να προάγεται στον βαθμό του υποναυάρχου ή να τοποθετείται στη θέση που παραδοσιακά αναλογούσε στους υποναυάρχους. Η θερινή του στολή αποτελούταν από λευκό αμπέχονο, λευκό πηλήκιο με μαύρο γείσο, ένα ξιφίδιο, λευκό παντελόνι και λευκά παπούτσια.
22
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΑΡΤΙΖΑΝΟΣ (1944)
ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Ο Γιόζιπ Μπροζ, πιο γνωστός ως Τίτο, γεννήθηκε το 1892 κοντά στο Ζάγκρεμπ και από νεαρή ηλικία ενδιαφέρθηκε για το εργατικό κίνημα. Το 1939 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου διακρίθηκε ως αρχηγός των παρτιζάνων. Αυτό το αντάρτικο σώμα υπήρξε το κύριο κίνημα αντίστασης ενάντια στις δυνάμεις του Άξονα στα Βαλκάνια. Το όνομά του ήταν Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός και Παρτιζάνικα Αποσπάσματα της Γιουγκοσλαβίας. Τα μέλη του δεν είχαν επίσημη στολή, χρησιμοποιούσαν τον ρουχισμό του εχθρού που τον κέρδιζαν στη μάχη. Συνήθως φορούσαν πουκάμισα Γερμανών ή Ιταλών αιχμαλώτων, το γιουγκοσλαβικό δίκοχο με το κόκκινο αστέρι, ζώνη με πολεμοφόδια και βρετανικές μπότες.
23
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ (1940)
ΓΑΛΛΙΑ
Το γαλλικό πεζικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μάχη της Γαλλίας, την εισβολή δηλαδή της Γερμανίας στη συγκεκριμένη χώρα που διήρκησε από τις 10 Μαΐου μέχρι τις 25 Ιουνίου 1940. Παρόλο που είχε στη διάθεσή του την ανεκτίμητη υποστήριξη των συμμαχικών στρατευμάτων, δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια ταπεινωτική ήττα καθώς οι ναζί χρησιμοποίησαν πολύ πιο αποτελεσματικά τα οπλικά τους συστήματα. Το κλειδί της επιτυχίας των στρατευμάτων του Χίτλερ ήταν η αεροπορική κυριαρχία και ο αδυσώπητος Blitzkrieg (κεραυνοβόλος πόλεμος). Οι Γάλλοι στρατιώτες φορούσαν χακί χλαίνη, ασορτί παντελόνι, το κράνος M26 Adrian, ζώνη και ιμάντες από δέρμα και καφέ δερμάτινες μπότες με περικνημίδες. Ήταν οπλισμένοι με το τουφέκι MAS-36 και έφεραν ένα τεράστιο σακίδιο.
24
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ο βαθμός του Στρατάρχη της ΕΣΣΔ συστάθηκε με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο του 1935 και αποτέλεσε τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό του Κόκκινου Στρατού. Υπήρξαν τρεις γενιές στραταρχών: αυτοί που είχαν συμμετάσχει στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο, αυτοί που πολέμησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και όσοι προήχθησαν σε αυτόν τον βαθμό κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Πολλοί απ’ αυτούς, βέβαια, φυλακίστηκαν και εκτελέστηκαν στο πλαίσιο των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Η στολή που χρησιμοποιούταν περισσότερο αποτελούταν από χιτώνιο γκρι χρώματος με σιρίτια στον γιακά και τα μανίκια, πηλήκιο, καφέ ζώνη, μπλε παντελόνι και μαύρες μπότες.
25
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΟΥ AFRIKA KORPS
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γ΄ΡΑΪΧ
Το Πεζικό (Heer) ήταν οι χερσαίες δυνάμεις των Ένοπλων Δυνάμεων του Γ’ Ράιχ. Ενάμιση χρόνο αφότου ο Χίτλερ ανήγγειλε το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της Γερμανίας, το Πεζικό έφτασε στον εκπληκτικό αριθμό των 36 μεραρχιών. Κατά τη διάρκεια της σύρραξης περίπου 13,6 εκατομμύρια στρατιώτες υπηρέτησαν στις χερσαίες δυνάμεις των ναζί. Όταν το Πεζικό μετέβη στη βόρεια Αφρική πήρε το όνομα Afrika Korps και αργότερα μετατράπηκε στο Panzerarmee Afrika. Η στολή των στρατηγών ήταν προσαρμοσμένη στο ζεστό κλίμα. Αποτελούταν από καφέ χιτώνιο, πηλήκιο, ζώνη με μεταλλική αγκράφα, φαρδύ παντελόνι και δερμάτινες, καφέ αρβύλες.
26
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Το Σώμα της Αμερικάνικης Στρατιωτικής Αστυνομίας ή Στρατονομίας συστάθηκε το 1941 και επωμίστηκε με απευθείας ευθύνες στις περιοχές που μαίνονταν οι μάχες κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. Στα κύρια καθήκοντά του περιλαμβάνονταν η καταγραφή ζημιών, η αναγνώριση διαδρομών και η συνοδεία αυτοκινητοπομπών, εκτός από την τήρηση της νομιμότητας εντός του στρατεύματος. Οι έρευνες διεξάγονταν από τους ανακριτές της Στρατονομίας ή από τη Διεύθυνση Διαλεύκανσης Εγκλημάτων του Στρατού. Η στολή υπηρεσίας του στρατονόμου αποτελούταν από χακί χιτώνιο, το κράνος Μ1 με τα αρχικά M. P. στο μέτωπο, ένα περιβραχιόνιο μαύρου χρώματος με τα ίδια αρχικά, καφέ παντελόνι και δερμάτινες αρβύλες που συνοδεύονταν από περικνημίδες.
27
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΛΟΧΑΓΟΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Η 1η Μεραρχία Πεζικού του Αυτοκρατορικού Στρατού της Ιαπωνίας ήταν η αρχαιότερη της χώρας μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολιτική κατάσταση που υπήρχε στη χώρα του Aνατέλλοντος Hλίου στα τέλη της δεκαετίας του ’30 και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό του στρατεύματος είχαν σοβαρές επιπτώσεις για διάφορους αξιωματούχους οι οποίοι ήταν υπέρ των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων. Μεταξύ 1937 και 1939 αυτή η ιστορική μεραρχία είχε τη βάση της στη Μαντζουρία (Κίνα) και αποστολή της την προστασία των βόρειων συνόρων απέναντι σε μία πιθανή επίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων. Αργότερα μεταφέρθηκε στις Φιλιππίνες. Οι υπαξιωματικοί του πεζικού φορούσαν λαδί χιτώνιο, το πηλήκιο εκστρατείας, παντελόνι από το ίδιο ύφασμα με το χιτώνιο και δερμάτινες μπότες. Έφεραν το ξίφος «gunto» και ζώνη με χιαστί ιμάντα.
28
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Ο Εθνικός Επαναστατικός Στρατός δημιουργήθηκε από το Kuomintang, το εθνικιστικό πολιτικό κόμμα της Δημοκρατίας της Κίνας που ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1911. Οι στρατιώτες του συμμετείχαν στην Εκστρατεία στον Βορρά (1927-28) που είχε σαν στόχο την ενοποίηση μεγάλου μέρους της ηπειρωτικής Κίνας, θέτοντας τέλος στο χάος της εποχής των πολεμοχαρών φυλάρχων. Διακρίθηκαν επίσης στον δεύτερο Σινοϊαπωνικό πόλεμο, μεταξύ 1937 και 1945. Παρόλο που ποτέ δεν υπήρξε μια στάνταρ στολή λόγω των στιλιστικών επιρροών της κάθε περιοχής, συνήθως οι οπλίτες αυτού του στρατού έφεραν χακί χιτώνιο, το γερμανικό κράνος Μ35, το τουφέκι Kungshien Μοντέλο 24, ζώνη με ιμάντα και δερμάτινες αρβύλες.
29
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Το σώμα των Αλπινιστών αποτελούσε εξειδικευμένη μονάδα του ορεινού τμήματος πεζικού του ιταλικού στρατού. Το σώμα ιδρύθηκε το 1872 για την υπεράσπιση των χερσαίων συνόρων της Ιταλίας, τα οποία πρακτικά ταυτίζονταν με τις Άλπεις. Αρχικά, η στρατολόγηση μελών γινόταν τοπικά, ώστε να αξιοποιείται η εξοικείωση με την περιοχή, που αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στα ορεινά περιβάλλοντα. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το εν λόγω σώμα διέθετε έξι μεραρχίες, οι οποίες διαλύθηκαν στο τέλος του πολέμου. Η παραδοσιακή στολή των Αλπινιστών απαρτιζόταν από σκούρο πράσινο χιτώνιο, αλπικό καπέλο με φτερό, καφέ δερμάτινη ζώνη με ιμάντα στο στήθος, ασορτί παντελόνι και μαύρες μπότες με κραμπόν (μεταλλικά καρφιά
30
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ
Μετά την πτώση της Γαλλίας το 1940 ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ κατέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο και οργάνωσε τις Ελεύθερες Γαλλικές Δυνάμεις με στρατιωτικούς που επιθυμούσαν να συνεχίσουν να μάχονται κατά των ναζί. Ως αντιστασιακή δύναμη διακρίθηκαν ιδιαίτερα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αντιμετωπίζοντας τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα, τόσο στο πλαίσιο της εκστρατείας στη βόρεια Αφρική όσο και στη Δυτική Ευρώπη. Μία από τις πιο εμβληματικές μονάδες ήταν η 1η Μεραρχία της Ελεύθερης Γαλλίας που συμμετείχε στις τελευταίες φάσεις της εκστρατείας στην Τυνησία. Οι αξιωματικοί τους φορούσαν καφέ χιτώνιο, το πηλήκιο με την ονομασία «quepis», ζώνη με τιράντες, φουλάρι, περικνημίδες και δερμάτινες αρβύλες υπηρεσίας χρώματος ανοιχτού καφέ.
31
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΛΗΡΩΜΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟΥ USAAF, 1944
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η Αεροπορία Στρατού των ΗΠΑ (United States Army Air Forces) υπήρξε ένας ανεξάρτητος κλάδος του αμερικάνικου Στρατού κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συστάθηκε το 1941 και έπαψε να υπάρχει το 1947, αποτελώντας τον προπομπό της σημερινής πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ. Τα βομβαρδιστικά της εξειδικεύτηκαν σε επιθέσεις από μεγάλο ύψος, με το φως της μέρας, που αποσκοπούσαν στην προοδευτική καταστροφή των στρατιωτικών, βιομηχανικών και οικονομικών υποδομών της Γερμανίας. Τα μέλη των πληρωμάτων των αεροπλάνων που συμμετείχαν σε αυτές τις αποστολές ήταν εξοπλισμένα με μία ισοθερμική φόρμα πτήσης, κατάλληλη για τις χαμηλές θερμοκρασίες, νάιλον σκούφο, συμπαγή γυαλιά, μάσκα οξυγόνου, σωσίβιο, γάντια και μπότες με σόλα από αντιολισθητικό λάστιχο.
32
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ
Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό – γνωστό στα αγγλικά ως Royal Navy – ιδρύθηκε τον 17ο αι. και είναι ο αρχαιότερος κλάδος των Ένοπλων Δυνάμεων αυτής της χώρας. Μια από τις σημαντικότερες αποστολές του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήταν η συνοδεία των νηοπομπών που μετέφεραν εφόδια στη Μεγάλη Βρετανία μέσω της θαλάσσιας διαδρομής του Ατλαντικού, προκειμένου να τις προστατεύουν από τις επιθέσεις των γερμανικών υποβρυχίων. Οι ναύτες που συμμετείχαν σε αυτές τις νηοπομπές φορούσαν καφέ ημίπαλτο με κουκούλα, αδιάβροχο πηλήκιο, κουκούλα που κάλυπτε όλο το πρόσωπο και είναι γνωστή ως «μπαλακλάβα», παντελόνι χρώματος καφέ ανοιχτού, δερμάτινες μαύρες μπότες που έφταναν μέχρι το γόνατο και ναυτικές κάλτσες.
33
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΛΟΧΙΑΣ ΠΕΖΙΚΟΥ (1940)
ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Ο Χειμερινός Πόλεμος ξεκίνησε όταν η ΕΣΣΔ επιτέθηκε στη Φινλανδία στις 30 Νοεμβρίου 1939, τρεις μήνες μετά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τούτο είχε ως αποτέλεσμα την αποβολή της από την Κοινωνία των Εθνών, με την κατηγορία της διενέργειας επιθετικού πολέμου. Οι Φινλανδοί στρατιώτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν αντίπαλο πολύ καλύτερα προετοιμασμένο, μολονότι είχαν το πλεονέκτημα της γνώσης του πεδίου της μάχης και των καιρικών συνθηκών. Στις 29 Μαΐου 1936 ξεκίνησε η παραγωγή της στολής «Καγιάντερ» με σκοπό την ομοιογένεια του ιματισμού του φινλανδικού στρατού. Απαρτιζόταν από γκρίζο χιτώνιο με τσέπες, ζώνη με ατσάλινα άγκιστρα, παντελόνι ιππασίας και μαύρες μπότες. Συνήθως συμπληρωνόταν με το εγχώριας κατασκευής κράνος M40.
34
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΕΛΟΣ ΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΤΑΝΚ
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Καθώς εξελισσόταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και καθίστατο σαφές πως τα γερμανικά στρατεύματα μπορούσαν να ηττηθούν στο σοβιετικό έδαφος, πριν την προέλαση προς το Βερολίνο, τα τεθωρακισμένα αποκτούσαν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην πολεμική στρατηγική του Κόκκινου Στρατού. Μια απόδειξη αυτής της στρατιωτικής επιλογής ήταν η κατασκευή του ισχυρού τανκ IS-2 με πολυάριθμο πλήρωμα, τα μέλη του οποίου περνούσαν ατελείωτες ώρες κλεισμένα σε αυτό το ατσάλινο όχημα. Η στολή τους εκστρατείας αποτελούταν από σκούρα γκρι φόρμα με μια τσέπη στο στήθος, τον δερμάτινο, καπιτονέ σκούφο, τα χαρακτηριστικά γυαλιά, τη ζώνη με τη θήκη του πιστολιού και μια δερμάτινη τσάντα κρεμασμένη χιαστί από τον ώμο.
35
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟΥ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γ΄ΡΑΪΧ
Παρόλο που το πυροβολικό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μετεξελίχθηκε σε ένα οπλικό σύστημα εμμέσου πυρός, δεδομένου ότι τα κανόνια έπαψαν να τοποθετούνται στο οπτικό πεδίο του στόχου τους. Αυτή η αλλαγή σήμανε την εμφάνιση μιας νέας ειδικότητας: του παρατηρητή πυροβολικού. Ήταν επιφορτισμένος με τον εντοπισμό των στόχων και τη διαβίβαση των ακριβών συντεταγμένων τους στο κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου οι μονάδες πυροβολικού να μπορούν να βάλουν εναντίον τους. Η συνήθης στολή τους αποτελούταν από γκρι σκούρο αμπέχονο, πηλήκιο με γείσο, μαύρη ζώνη με θήκη για πιστόλι, παντελόνι ιππασίας και ψηλές, μαύρες μπότες.
36
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝΩΝ
ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Η Εθελοντική Πολιτοφυλακή Εθνικής Ασφάλειας – γνωστή ως «μελανοχίτωνες» – ήταν αρχικά ένα παραστρατιωτικό σώμα που εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της φασιστικής Ιταλίας το 1923. Τα ηγετικά της στελέχη ήταν εθνικιστές ιδεολόγοι, απόστρατοι αξιωματικοί, μέλη του ειδικού σώματος Arditi και νεαροί γαιοκτήμονες που αντιτίθονταν στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών. Ο στόχος τους ήταν να χτυπούν τις αριστερές οργανώσεις της χώρας και συνόδευσαν τον Μουσολίνι στην πορεία του προς τη Ρώμη. Η στολή των αξιωματικών έμοιαζε με αυτή των βαθμοφόρων του τακτικού ιταλικού στρατού, με τη διαφορά του χαρακτηριστικού μαύρου πουκάμισου. Οι μάχιμες μονάδες χρησιμοποιούσαν το ατσάλινο κράνος Μ33, μαύρες αρβύλες, το προβλεπόμενο τουφέκι και ένα ξιφίδιο.
37
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΕΖΙΚΟΥ ΤΗΣ FEB
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Το 1942 η Βραζιλία έπαυσε να τηρεί ουδέτερη στάση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και άρχισε να συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό με στόχο την αναχαίτιση του φασισμού στην Ευρώπη. Η στρατιωτική συμμετοχή της στον πόλεμο συνίστατο στην αποστολή του Βραζιλιάνικου Εκστρατευτικού Σώματος (Força Expedicionaria Brasileira ή FEB), το οποίο απάρτιζαν 25 834 στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων στην ιταλική εκστρατεία. Ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η συμμετοχή τους στη μάχη του Μόντε Καστέλο, η οποία διήρκεσε από τις 24 Νοεμβρίου 1944 έως τις 22 Φεβρουαρίου 1945. H εν λόγω στρατιωτική δύναμη έφερε στολή απαρτιζόμενη από σκουροπράσινη φόρμα, αμερικανικό χαλύβδινο κράνος μοντέλο M-I, καφέ δερμάτινη ζώνη από την οποία κρεμόταν το παγούρι και μαύρες μπότες με γκέτες.
38
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ Γ΄ΡΑΪΧ
Όταν ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, η Γερμανία παραβίασε τους όρους της Συνθήκης των Βερσαλλιών και ξεκίνησε μια διαδικασία επανεξοπλισμού της που οδήγησε – μεταξύ άλλων – στην επαναφορά της στρατιωτικής θητείας και τη δημιουργία σχολών ελεύθερων σκοπευτών. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αυτοί οι στρατιώτες κινούνταν μαζί με τις δυνάμεις πεζικού για να καλύπτουν τα πλαϊνά τμήματά τους και να εξουδετερώνουν παρατηρητές και χειριστές πυροβολικού. Ένα από τα στοιχεία για τα οποία ξεχώριζε η Βέρμαχτ ήταν το υψηλότατο επίπεδο των ελεύθερων σκοπευτών της και η ποιότητα των τουφεκιών τους που είχαν τηλεσκοπικό σκόπευτρο. Η συνήθης στολή τους αποτελούταν από κάπα παραλλαγής που τη φορούσαν πάνω από το χιτώνιο, μαύρη ζώνη, υφασμάτινο, πράσινο πηλήκιο, φαρδύ παντελόνι και μαύρες μπότες.
39
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΛΟΧΙΑΣ ΤΗΣ 101ΗΣ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Η 101η Μεραρχία του Στρατού των ΗΠΑ συστάθηκε το 1918 και μετατράπηκε σε αερομεταφερόμενη μεραρχία (101st Airborne Divission) στις 15 Αυγούστου 1942. H συμμετοχή των αλεξιπτωτιστών της ήταν πολύ σημαντική στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς ήταν παρόντες στη μάχη της Νορμανδίας και στην Επιχείρηση Market Garden. Οι αξιωματικοί αυτής της μεραρχίας φορούσαν καφέ χιτώνιο – με τα διακριτικά του βαθμού τους και το έμβλημα του αετού – χαλύβδινο κράνος, υφασμάτινη ζώνη με ιμάντες, παντελόνι με ενισχύσεις στο μπρος μέρος και καφέ, δερμάτινες αρβύλες, ειδικά σχεδιασμένες για αλεξιπτωτιστές. Ήταν οπλισμένοι με την καραμπίνα Μ-1Α1 (μοντέλο για αλεξιπτωτιστές) με πτυσσόμενο κοντάκι και την ξιφολόγχη Μ4.
40
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΠΕΖΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το σοβιετικό Σώμα των Πεζοναυτών προσανατολίστηκε περισσότερο στην εμπλοκή του σε χερσαίες επιχειρήσεις παρά στη διεξαγωγή αμφίβιου πολέμου. Έτσι, εκατοντάδες χιλιάδες πεζοναύτες από τους διάφορους επιχειρησιακούς στόλους ενώθηκαν με τα στρατεύματα πεζικού για να πολεμήσουν τους Γερμανούς στις μάχες της Οδησσού, της Σεβαστούπολης, του Στάλινγκραντ, του Νοβοροσίσκ και του Λένινγκραντ. Η στολή των πεζοναυτών του Κόκκινου Στρατού απαρτιζόταν από μαύρο χιτώνιο με δύο σειρές χρυσά κουμπιά, ναυτικό πηλήκιο με τον ερυθρό αστέρα στο μπροστινό μέρος, δερμάτινη ζώνη με τρεις μεγάλες θήκες φυσιγγίων, σάκο, μαύρο παντελόνι και ψηλές μπότες.
41
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΙΝΔΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ
ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΙΝΔΙΕΣ
Μεταξύ 1903 και 1947 οι στρατιωτικές δυνάμεις που στάθμευαν στην Ινδία αποτελούταν από τον Ινδικό Στρατό και τον Βρετανικό Στρατό. Ο πρώτος απαρτιζόταν από συντάγματα στρατολογημένων Ινδών, ενώ ο δεύτερος αποτελούταν από βρετανικά συντάγματα που στέλνονταν σε αυτή τη χώρα για να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Κατά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ο Βρετανικός Ινδικός Στρατός αριθμούσε 205.000 άνδρες και εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη δύναμη εθελοντών στρατιωτών στην ιστορία. Είχε αξιοσημείωτη συμμετοχή στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Η στολή των Ινδών στρατιωτών αποτελούταν από χακί πουκάμισο, τουρμπάνι, ζώνη με ιμάντα Μοντέλο 1908, κοντό παντελόνι ασορτί με το πουκάμισο, μαύρες αρβύλες, μακριές κάλτσες και το πολυβόλο Vickers-Berthier Mk III.
42
Ύψος μοντέλου περίπου 7cm
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ FRANC-GARDE
ΓΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΣΥ
Η Γαλλική Εθνοφυλακή ήταν μια παραστρατιωτική οργάνωση που δημιουργήθηκε το 1943 από την Κυβέρνηση της Γαλλίας του Βισύ με την υποστήριξη των Γερμανών. Ο σκοπός της ήταν να επικουρεί τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στον αγώνα τους κατά της Γαλλικής Αντίστασης. Επικεφαλής της ήταν ο πρωθυπουργός Πιερ Λαβάλ και γενικός της γραμματέας ο πολιτικός Ζοζέφ Νταρνάν ο οποίος στην πράξη διηύθυνε τις βίαιες δραστηριότητες των μελών αυτού του σώματος που στην πλειοψηφία τους ήταν εθελοντές. Υπήρχαν, ωστόσο, και μέλη που απασχολούνταν επαγγελματικά στη Γαλλική Εθνοφυλακή και απάρτιζαν την αποκαλούμενη FrancGarde. Φορούσαν την αλπική μπλε στολή του Γαλλικού Στρατού του 1941 η οποία αποτελούταν από χιτώνιο με πλατύ γιακά και δύο τσέπες στο στήθος, χακί πουκάμισο, μαύρη γραβάτα, παντελόνι σκι και μαύρες μπότες.